složení: voda, med, sušený květ a čerstvý plod jeřabiny, kvasinky
Vyrobeno podle vlastní receptury. Když jsme založili dvě medová vína z tmavých bobulí černého bezu a aronie a k tomu červené ze šípku, chtěli jsme mít také dvě medová vína z červených bobulí. Tak nás napadla jeřabina. Sušené jeřabiny obarvily medový kvas, jak jsme potřebovali, do červena. Vedle jeřabinového aroma se v chuti objevila poměrně intenzivní hořkost. Vznikl tak zajímavý digestiv, "lehký", co do obsahu alkoholu, ale intenzivní, co do hořkosti. Vedle medovin (chmelové a křivoklátského medového vína), pro jejichž výrobu používáme hlávky chmelové révy, tu máme najednou třetí kvašený nápoj z medu, s výraznou hořkostí, který podporuje tvorbu žaludečních šťáv a pomáhá při poruchách trávení. A nejen to umí jeřabina. Bez přidání dalšího koření.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat hodnocení
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Včelařím jinak. Jak? Jak mě naučil pan PaedDr. Vladimír Slanař. Med zpracovávám s největší pečlivostí. Medoviny vyrábím postaru. Podle receptur paní Mgr. Evy Slanařové. Vlastní med, koření, voda, kvasnice. Prostě bez chemie, cukru, lihu, aromat a barviv, bez vaření, za studena. Smícháš to, zkvasíš to, stočíš to, piješ to... Chutná to!
Vypadá to jednoduše. Ale celé je to na delší vyprávění.
Radomír Dvořák, Včelařství & medovinařství